Προηγούμενο

14/06/2012: Φώτης Κομπορόζος

Η ποίηση, ζωής είναι παλμός

Δυόσμος η τέχνη και βασιλικός!

F. M.

Δύο στίχοι που απλά συμπυνκνώνουν το νόημα της ποίησης και της τέχνης στη ζωη μας. Η ποίηση όταν τη νοιώθεις και τη ζεις σου δίνει παλμό, ώθηση κι ενθουσιασμό, ενώ η τέχνη είνα το άρωμα της ζωής που ευφραίνει το πνεύμα και τις αισθήσεις μας.

Με πολλή ευχαρίστηση χαιρετίζουμε την ποιητική εμφάνιση της Ευτυχίας Ματαλών που γράφει με το ψευδώνυμο Felicity Mat.Το βιβλίο της «Αντίλαλοι της ψυχής και του νου» μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Αρμός της Αθήνας. Η πρώτη καλή εντύπωση είναι το καλλιτεχνημένο με πρωτοτυπία και λεπτό γούστο εξώφυλλό του διακοσμημένο με θαλασσιές και πράσινες αποχρώσεις κι ένα κόκκινo μπουμπούκι στη μέση, που συμβολίζει την ευχή της ποιήτριας για πνευματική και ψυχική ανάταση του αναγνώστη εμπευσμένη από το περιεχόμενο του βιβλίου της.

Εληνο-εβραΐκής καταγωγής, η ποήτρια γράφει στη μητρική της ελληνική γλώσσα και στην αγγλική. Με ένα πρωτότυπο εύρημα σχήμα διαλόγου μεταξύ των προσωπο-ποιημένων στοχασμών, ποιημάτων, ελεγειών και αφορισμών, που αντιπροσωπεύουν τις τέσσερες βασικές ενότητες του βιβλίου, η ποιήτρια καθορίζει τα χαρακτηριστικά στοιχεία του καθενός από αυτά τα τμήματα που απαρτίζουν το βιβλίο.

Χαρισματική στο χειρισμό της γλώσσας και τέλεια κάτοχος των εκφραστικών της μέσων, με αστείρευτη πάντα ευφορία διαθέσεων διεισδύει με πρωτοτυπία στην αποτύπωση των εντυπώσεων και αντιδράσεών της, μας προσφέρει μια ποίηση πλούσια σε εικόνες, με στίχο άνετο, κανονικό, με εκφράσεις και ρυθμούς που υπηρετούν τη λυρική της διάθεση. Κινημένη από νοσταλγίες, αναμνήσεις και όνειρα, κάτω από τα οποία μαντεύεις συχνά μια αδιόρατη θλίψη, διοχετεύει ένα απόθεμα τρυφερού συναισθηματισμού και ευφρόσυνης έξαρσης, όπου συγκεράζεται η ευπάθεια μιας δοκιμασμένης ψυχής και η στοχαστική εμπειρία. Ο πόλεμος, οι τραγωδίες και τα δεινά που ακολούθησαν, επηρέασαν τους πνευματικούς της προσανατολισμούς. Με πληγωμένη τρυφερότητα σκύβει με τους στίχους της στοργικά πάνω σε περιστάσεις και σκηνές όπου παίζεται το ανθρώπινo δράμα. Μια ψυχική δοκιμασία και μια κρυμμένη δραματικότητα δίνονται με συμβολικές προεκτάσεις, ευαισθησία και περισυλλογή.

Τα ποιήματά της έχουν πνοή και τα διακρίνει η έφεση προς το τέλειο. Μεστά νοήματος εκφράζουν μια φιλοσοφική ενατένιση, οικουμενικότητα στα μηνύματά τους αλλά και το πάθος μιας ολοκληρωμένης ζωής, όπου μπορεί επίσης να διακρίνει κανείς και ένα ρομαντικό βάθος στο απώτερο παρελθόν.

Κλείνοντας ,αντιγράφω μερικούς χαρακτηριστικούς στίχους από το ποίημά της: « Το

ταλέντο του ποιητή»:

              Το γράψιμο το ευαίσθητο κι εκλεπτυσμένο.

              ................................................................

              Το εξαίσιο άγγιγμά του, τις συνηχήσεις

              Τους συμβολισμόυς και τους χρωματισμούς του

              ........................................................................».

Πόσο αληθινό είναι το νόημα του όλου ποιήματος! Ας με συγχωρήσει η ταπεινοφροσύνη της διαλεχτής μας ποιήτριας, αλλά οι παραπάνω στίχοι βλέπω ότι ταιριάζουν τόσο πολύ και σ’εκείνη.

Στο έργο της βρίσκουμε διάχυτα τα αισθήματα της αγάπης και της στοργής για τον άνθρωπο,τη συνεχή τάση για τελειότητα,την εξιδανίκευση στιγμών και καταστάσεων, τη νοσταλγία για τη νεότητα και τα ρομαντικά βιώματα. Οι στίχοι της, που μεταμορφώ νονται σε εικόνες χαρούμενες (από την ομορφιά της φύσης, ειδυλλιακά τοπία, τα ελληνικά νησιά) αλλά και δυσάρεστες και φριχτές εικόνες (το Ολοκαύτωμα, σκηνές βαρβαρότητας κα αθλιότητας), οδηγούν στην κάθαρση του αναγνώση και στη προσωπική της κάθαρση.

Στο βιβλίο της Felicity Mat κυριαρχούν τα συναισθήματα που,

              ............................................................

              Έχουν μεταβληθεί σε ποιήματα

              Που μιλούν για τη ζωή και το θάνατο

              Για την αγάπη και το μίσος,για την ομορφιά και την ασχήμια!

                     

Τα επικαλείται να μείνουν κοντά της:

              Βοηθήστε με να ομορφύνω τη ζωή μου,

              Απωθήστε το ανεπιθύμητο

              Και φέρτε στο προσκήνιο την ευδαιμονία!

Κι εδώ είναι η αποκάλυψη του βιβλίου: η ποίηση μπορεί να φέρει την ευδαιμονία,την

πραγματική ευτυχία που λείπει από τη ζωή μας και από την κοινωνία μας!

 

Δευθυντής του Ελληνικού Πνευματικού Κέντρου και Βιβλιοθήκης του Μοντρεάλ

 

κριτική 2

Ποίηση και κριτική

Ποίηση χωρίς κριτική, μοιάζει σαν κόσμημα που δεν έχει φορεθεί και θησαυρός που έχει ξεχασθεί.

Felicity Mat